Home   Onderhoud   Patronen   Luchtvochtigheid   Randafwerking   Traprenovatie   Portfolio   FAQ   Contact
 

   

De basis van het onderhoud van uw vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 60 procent. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parket- en houtenvloer.

Parket- en houtenvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% - 60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvocht percentage veranderen. Verandering van deze waarde impliceert dat het hout krimpt of uitzet.

U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan. Het is verstandig om een luchtbevochtiger aan te schaffen.


Jouw Parket - Copyright 2018