Home   Onderhoud   Patronen   Luchtvochtigheid   Randafwerking   Traprenovatie   Portfolio   FAQ   Contact
 

GELAKTE VLOEREN
Gelakte vloeren dienen over het algemeen met een polish te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Tevens kunt u kiezen voor een matte of een halfmatte polish. Maar er is daarnaast ook een polish op lakbasis leverbaar. Deze heeft een hogere slijtvastheid en is daarom uiteraard wat duurder. Verder is het mogelijk (maar niet noodzakelijk) een gelakte vloer dagelijks vochtig (niet te nat) af te nemen. Hier zijn speciale pH-neutrale cleaners voor ontwikkeld. Ten slotte zijn er polishremovers om de polish te strippen en/of om hardnekkige vervuiling te verwijderen. Daarna kan een nieuwe polishlaag worden aangebracht, waardoor uw vloer er weer als nieuw uitziet.

GEOLIEDE VLOEREN
Geoliede vloeren dienen altijd met een onderhoudsolie te worden onderhouden, met een regelmaat al naar gelang de gebruiksintensiteit van de vloer. Let op dat er veel verschillende merken vloerolie verkrijgbaar zijn die allemaal een ander daarbij behorend onderhoudsmiddel of onderhoudsmethode hebben. Gebruik met vloerolie altijd een onderhoudsmiddel van hetzelfde merk.

Laat u bij zowel verouderde als andersoortige vloeren dus goed informeren over het juiste onderhoud. Olievloeren mogen niet te vaak vochtig worden afgenomen omdat het vocht bij deze afwerking in de poriŰn van het hout kan trekken, waardoor verwering en/of slijtage sneller kan ontstaan. Gebruik de juiste reiniger, zoals aangegeven. Momenteel worden (met name) eiken parketvloeren vaak afgewerkt met een kleurolie. Het kan zijn dat wordt geadviseerd deze afwerking te onderhouden met een onderhoudsolie in die kleur. Over het algemeen komt dit veel voor bij witte vloerolie. (ook wel white-wash genoemd)

WASVLOEREN
Wasvloeren dienen, zoals de naam al verraadt, met was te worden onderhouden. Eerst wordt de vloer ge´mpregneerd met een vloerolie. Dit houdt in dat vocht niet in het hout kan trekken. Uw vloer wordt daarna in een vaste was gezet. (dit kan zowel een parafinewas als een slijtvastere kunstharswas zijn.) Ook kan er een balssem (combinatie olie en was) op de met olie ge´mpregneerde vloer gebruikt worden. U zult uw vloer moeten onderhouden met een onderhoudswas. Het hout zal er langzaam voller uit gaan zien en u krijgt na verloop van tijd een vloer met een prachtige, warme uitstraling.

In de meeste gevallen (afhankelijk van de specifieke houtsoort) is dit genoeg en dus vrij eenvoudig. Gemakkelijk zijn ook de beschikbare boenmachines voor huishoudelijk gebruik (meestal te huur bij een parket- of 'doehetzelf'zaak). Bij regelmatig en goed onderhoud wordt een wasvloer met de tijd steeds mooier. Om een hardnekkige vervuiling of overtollige was te verwijderen zijn er speciale reinigingsmiddelen.

ALGEMEEN ONDERHOUD

  • Zorg bij inloop van buiten altijd voor een goede mat, deze zorgt ervoor dat vocht en vuil zoveel mogelijk worden opgenomen.
  • Voorzie meubilair van viltdopjes/strips om krassen en beschadigingen te voorkomen.
  • Naast het normale onderhoud is het ook belangrijk dat u de temperatuur (circa 20 gr. C) en relatieve lucht-vochtigheid (55-65 %), in de ruimte waarin de vloer ligt, regelmatig controleert.
  • Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiks- aanwijzing op de verpakking van zowel de onderhoudsproducten als van de vloeren.
  • Zand en vuil werken als schuurpapier. Verwijder zand en vuil daarom direct met de stofzuiger of stofwisser.

  • Jouw Parket - Copyright 2018